Az egyik nagy kedvencünk. Egyszerű, gyors, finom és szinte mindenki szereti.
A téli időszakban a gyorsasága leginkább azon múlik, hogy a nyáron elkészített fűszeres paradicsomleves alapot levesszük a polcról és ízlés szerint cukrozzuk és rizst vagy betűtésztát főzünk bele.
Nyáron ez azért kicsit időigényesebb. Vegyünk annyi kiló érett húsos paradicsomot, ahány liter levest szeretnénk, és préseljük ki a levét. Ha van lassú présünk, az a legjobb, de szerintem a gyümölcscentrifuga is megteszi. Amikor elkészült a paradicsomlé, adjunk hozzá zellert és petrezselymet, sót, borsot cukrot ízlés szerint, és főzzük fel. Mi nem szeretjük túl édesre, és vizet sem szoktam bele tenni, csak pusztán a sűrű paradicsomlé az alap. Amikor felforrt, főzzünk bele rizst, vagy betűtésztát, és már tálalhatjuk is.
A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopének betegségeket legyőző hatását. A zöldség fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata, állítják a tudósok. Úgyhogy még jót is teszünk magunknak ezzel a gyors, finom levessel.