Téged is bosszant, hogy a nagy szupermarketekben sokszor csak ízetlen, alacsony tápanyag tartalmú, sokszor távoli országokból behozott zöldségekhez és gyümölcsökhöz lehet hozzájutni? Benned is szokott motoszkálni a kérdés, hogy egy több 1000 km-ről behozott gyümölcs mitől tud néha hetekig elállni gyümölcskosarunkban anélkül, hogy picit is elkezdene megromlani? 

Ma már sajnos soha nem lehetünk biztosak abban, hogy nem viszünk be a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokkal együtt legalább annyi nem kívánt növényvédőszer maradékot is a szervezetünkbe. 

Ha Téged is ugyanúgy foglalkoztatnak ezek a kérdések, ahogy minket is, akkor érdemes átolvasnod hogyan juthatnál hozzá folyamatosan jó minőségű, idény jellegű zöldségekhez.

Magát a dobozrendszert többféleképpen halhattátok már, részes rendszer, CSA, közösségi mezőgazdálkodás, AMAP (Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért). Úgy érzem talán ránk a legutolsó kifejezés illik leginkább. Az AMAP egy francia eredetű szó, egy gazdálkodási forma, amely azon elven alapszik, hogy a termelőt közvetlen összekapcsolja a fogyasztóval. Ezáltal csökkennek a szállítási költségek, a rendszerben résztvevők ökológiai lábnyoma is jelentősen csökkenthető, és nem utolsó sorban a fogyasztók rendszeresen, egyszerűen hozzá tudnak jutni friss, egészséges élelmiszerekhez, és ezáltal biztosítják a termelő megélhetését is. Egyszóval az egész rendszer egy közös együttműködésen alapul, ahol a fogyasztó egy teljes szezonra elkötelezi magát a termelő felé, s ezért cserébe a gazdálkodó a legjobb tudása szerint termeli meg a lehető legjobb minőségű, friss élelmiszereket, amelyeket heti rendszerességgel eljuttat a fogyasztónak.

Miért kedvező ez a rendszer a vásárlónak?

Elsősorban azért, mert folyamatosan friss, garantáltan vegyszermentes élelmiszer kerül a család asztalára. A termelővel való személyes kapcsolat következtében a vásárló megbizonyosodhat a termék eredetéről, termesztési módjáról, s nem kell hosszú időt eltölteni az ismeretlen termesztéstechnológiájú áruk közti válogatással. Azáltal, hogy a terményeket egy előre összeállított dobozban, rekeszben egy adott átvételi ponton kapja meg a vásárló, a rendszerben résztvevők ökológiai lábnyoma csökken. Eltűnnek a csomagoló anyagok és a szállítással kapcsolatos károsanyag kibocsátás is lényegesen kevesebb lesz. S természetesen rendkívül sok időt spórolhatunk, nem kell hosszú órákig keresgélni, válogatni, az előre összeállított doboz átvétele csak pár percet vesz igénybe. Az egész rendszer egyik legkedvezőbb része, hogy a fent említett csökkenő költségek, és a termelő értékesítési biztonságának következtében a vásárló összességében több terményt kap a pénzéért, mintha azokat a piacon vásárolta volna meg külön-külön.

Mi van a dobozban?

30-35 növényfajt termesztünk, s még ennél is jóval több fajtát, amiket úgy válogatunk össze, hogy a lehető legváltozatosabb kosarakat tudjuk folyamatosan feltölteni idény jellegű termékekkel.

A dobozok nem egységes súlyúak, nagyon nehéz lenne pontos súlyt, vagy mennyiséget előre meghatározni. Ami biztos, hogy a zöldségdobozok az évszakokhoz és a kerthez igazodnak. Minden terményünk szezonális, így a tavaszi dobozok főként leveles zöldségekből állnak (salátafélék, spenót, rukkola) és egyéb tavaszi növényekből (retek, újhagyma, karalábé). A nyári időszakban megérkeznek a várva várt paradicsomok, paprikák, uborka, tökfélék, cukkíni, zöldfűszerek, babok miegymás. Az őszi dobozokban helyt kapnak a burgonyafélék, a sütőtök, cékla, hagyma és egyéb gyökérzöldségek. A friss dolgokon kívül a dobozok időről-időre kiegészülnek feldolgozott termékekkel (szörpök, lekvárok, savanyúságok) is.

Tudjuk, hogy a megkapott zöldségeket változatosan fel is kell tudni használni, így az átadások folyamán, vagy a honlapunkon is igyekszünk remek recept ötleteket megosztani, hogy ezzel is könnyítsük és színesítsük a zöldség felhasználási szokásaitokat.

Még pár érv a dobozok mellett

Manapság az áruházban kapható zöldségek zöme sajnálatos módon külföldről érkezik (főleg a szezonon kívüli időszakban). A magyar konvencionális áruk jó része is kemikáliákkal kezelt, talajnélküli termesztési technológiával készül. Gyakorlatilag gyártásról és nem termesztésről beszélünk. Szinte űrtechnológiának tűnik a folyamatosan meghatározott műtrágyatartalommal kevert vízzel locsolt gyökerek, állandóan permetezett lombozat. S miért? Azért hogy minél több, minél egységesebb termék kerüljön a boltok polcaira. Mert ez szép, ez kedves a vásárló szemének. De ki foglalkozik a beltartalommal, a frissességgel, az ízzel? Sajnos azt kell tapasztaljuk, hogy általában a kis termelők azok, akik ezeket a szempontokat előtérbe helyezik. A mi zöldségeink a talajból szívják fel a szerves tápanyagokat, nincsenek vegyszerekkel permetezve. Erős az immunrendszerük, magas a tápanyagtartalmuk, s ezáltal frissek, egészségesek, finomak. Hisz napérlelte termésüket a megfelelő érettségi foknál szüreteljük.

Nem beszélve arról a környezetterhelésről, ami a piaci igények kielégítése miatt alakult ki az elmúlt pár évtizedben. Teljesen természetes, és elvárt, hogy a téli hónapokban is legyen paradicsom, uborka és hasonló nyári zöldségek. Ezek előállítása csak fűtött üvegházakban valósítható meg, vagy valamilyen melegebb országból kerülnek hozzánk, féléretten leszedve, érésgyorsítókkal lepermetezve. Ezért végső soron igen nagy árat fizetünk, szennyezzük a környezetünket és a szervezetünket.

Viszont aki elkötelezi magát egy helyi vegyszermentes vagy bio termelő termékei mellett, az kiküszöbölheti a fent említett hátrányokat, és tudatosan, mindig friss, magas bel tartalmi értékű, finom élelmiszert tud családja asztalára letenni.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A szezon elején a termelő és a vevő között írásbeli megállapodás születik, melynek keretein belül a termelő vállalja, hogy legjobb tudása szerint, minden héten friss terménnyel látja el a vásárlót. A vevő pedig vállalja, hogy havi, fél éves vagy éves fizetés mellett minden héten átveszi a zöldségdobozt, vagy gondoskodik arról, hogy valaki helyette átvegye.

A szezon 30 szállítási alkalomból áll, tavasztól ősz végéig.

Átvételi pont:
Green Residence Élményközpont Velence, Hársfa utca 1/A. (szerda délelőtt)
KertemNeked Gazdaság Pázmánd Határ utca 8. (vevő előzetes kérésére)

Ár: 200 000 Ft/év, amelyet ha leosztunk a min. 30 szállítási alkalomra, akkor mintegy 6700 Ft/doboz. Az összeg havi rendszerességgel, minden hónap első doboz átvételekor, vagy féléves, vagy éves fizetési lehetőséggel történik.

És pontosan mit várhatsz cserében a megrendelésedért?

A kertünk napra pontos vetési és aratási tervvel rendelkezik az egész évre vonatkozóan. Így van egy pontos elképzelésünk melyik héten kit fogunk tudni szállítani. Ugyanakkor a természet van, hogy kiszámíthatatlan, igyekszik kihívások elé állítani a termelőt időközönként. A zöldség dobozunk alapelve, hogy ha valamiből nem tudunk adott évben kellő mennyiséget szállítani időjárási körülmények vagy kártevők sikeres támadásai miatt, akkor azt kipótoljuk más friss vagy feldolgozott  terményekkel.

De lássuk mire számíthattok a 2020-as terveink alapján: