vetőmag

Vetőmag választás

A január a tervezés hónapja. Ilyenkor, amikor kint még cudar az idő és hó fedi a tájat, érdemes rászánnunk pár órát a kert megtervezésére, a megfelelő fajták kiválasztására. Most alapozzuk meg ugyanis az egész évet.

Most elsőként a magok kiválasztásáról beszélnék. Igazából először a kert tervvel kellene foglalkozni, mert csak akkor tudjuk a pontos magmennyiséget, de ilyenkor már annyira szeretek böngészni, hogy nem tudom megállni, hogy ne válogassam össze a kívánt fajtákat.

Első lépésként fontos pár szót szólni a vetőmagokról. Nagyon sok a választék boltok polcain, az interneten meg főleg, nem könnyű a dolgunk. Jómagam az internetről szoktam rendelni, itt ugyanis kényelmesen át tudom böngészni a fajtajellemzőket, jobban össze tudom hasonlítani a tulajdonságokat. Sajnos az elmúlt években nem mindig friss magokat kaptam, így idén az interneten böngészek ugyan, de a magokat már személyesen a mintaboltban fogom megvenni.

Viszont ha már biodinamikusan gazdálkodunk, és fontos számunkra a vegyszermentesség, tudnunk kell, hogy a csávázott magok nem valók a mi kertünkbe. Ez a csávázó anyag ugyanis 2 hónapig megmarad a hajtáscsúcsban, szóval mondjuk egy gyors salátaféle, vagy retek esetében nem is bomlik le a vegyszer, és mi már szüreteljük is. Ezért igyekezzünk csávázatlan magokat keresni. Figyelem, nem csak a színes magok csávázottak!

A magoknál mindig olvassuk el a lejárati időt. Sokszor előfordul, hogy a boltok polcain előbbre teszik a tavalyi magokat, amik még nem jártak le, de már egy évvel öregebbek, mint a friss magok. Ezt mindig nézzük meg, ugyanis a csírázási százalék rohamosan csökken bizonyos fajtáknál. Ha otthon van még magunk tavalyról, azt is ilyen szemmel nézzük át, és fájó szívvel ugyan, de váljunk meg a lejárt magoktól. Tapasztalataim szerint a tökfélék és a paradicsom nem túl érzékeny erre, lejárt magból is szépen tudnak kelni, de a paprikák és a káposztafélék, kapor esetében ez nem mondható el. Itt mindenképp váljunk meg a régi magoktól.

Természetesen a magok tárolása is fontos, szóval, ha a vetés-palántázás után marad magunk, akkor azt légmentesen lezárva tegyük a hűtőbe, fagyasztóba, hibernáljuk, így jobban megőrzik csíraképességüket.

Fajtaválaszték, ez egy nagyon lényeges kérdés. Annyi közül lehet választani, hogy szinte már meg sem tudjuk állni, hogy ne vásároljunk össze mindenféle fajtát. Nekem vannak évről-évre jól bevált fajtáim, amiktől nem szoktam megválni, de be kell valljam, én is mindig beújítok néhányat, zömmel paradicsomot.

Nagyon fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy amit választunk, annak mekkora a helyigénye, kell-e karózni, kell-e neki támrendszer és hasonlók. Jó esetben ezek az információk is mind fel vannak tüntetve a magzacskókon.

Tavaly osztrák bio vetőmagokat vásároltam, abszolút meg voltam velük elégedve, szépen csíráztak, mindre az volt írva, hogy a 2019-es szezonra csomagolva, szóval nem volt velük gond. Sajnos azonban igen borsos az áruk, van hogy 20 szem mag 1200 Ft, tehát érdemes azért átgondolni.

Idén Rédéről, a Kertimagtól fogok vásárolni. A magok kezeletlenek, elég nagy a választék, és azt gondolom, ár-érték arányban abszolút megfelelnek az igényeimnek.

Idén az alábbi fajtákat választottam:

Fajtaválaszték, ez egy nagyon lényeges kérdés. Annyi közül lehet választani, hogy szinte már meg sem tudjuk állni, hogy ne vásároljunk össze mindenféle fajtát. Nekem vannak évről-évre jól bevált fajtáim, amiktől nem szoktam megválni, de be kell valljam, én is mindig beújítok néhányat, zömmel paradicsomot.

Nagyon fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy amit választunk, annak mekkora a helyigénye, kell-e karózni, kell-e neki támrendszer és hasonlók. Jó esetben ezek az információk is mind fel vannak tüntetve a magzacskókon.

Tavaly osztrák bio vetőmagokat vásároltam, abszolút meg voltam velük elégedve, szépen csíráztak, mindre az volt írva, hogy a 2019-es szezonra csomagolva, szóval nem volt velük gond. Sajnos azonban igen borsos az áruk, van hogy 20 szem mag 1200 Ft, tehát érdemes azért átgondolni.

Idén Rédéről, a Kertimagtól fogok vásárolni. A magok kezeletlenek, elég nagy a választék, és azt gondolom, ár-érték arányban abszolút megfelelnek az igényeimnek.

Idén az alábbi fajtákat választottam:

Paradicsom

Koktél: Donatellina, Sweet Million, Perun sárga körte

Aszalni: San Marzano

Befőzni: Brutus, Ace, Ökörszív

Étkezési: Tomosa, Kecskeméti 3

Ketchup: Heinz

Másodvetésre: Marmande

Paprika

Almapaprika: Édes alma

TV paprika: Táltos, Albarégia

Kápia: Csángó

Kaliforniai: Kalifornia wonder

Paradicsompaprika: Greygo

Fűszer: Hírös

Helyrevetéssel: Tizeneggyes

Kabakosok

Uborka: Mohikán, Charlotte

Sütőtök: Óvári hengeres, Orange

Cukkini: Black Beauty

Tök: Alba

Patiszon: Óvári fehér

Káposztafélék

Korai: Júniusi óriás

Savanyítani: Szentesi lapos

Késői kel: Vertus

Korai kel: Rakéta

Leveles kel: Vörös fodros

Karalábé: Gigant, Szentesi fóliás kék, Csemege fehér

Gyökérzöldségek

Sárgarépa hosszú: Danwers

Sárgarépa rövid: Amszterdam, Nantes 3

Petrezselyem: Hanácka, Konica

Pasztinák: Félhosszú

Cékla: Cylindra

Zeller: Neon

Retek: Francia reggeli, Trikolor, Húsvéti rózsa, Jánosnapi, Mikepércsi, Müncheni sör

Hüvelyesek

Borsó: Kelvedon csodája

Bab: Tűzbab, Carson, Stanley

 

Padlizsán

Néró

Levelesek

Fejes saláta egész évben: Lento, Redin tölgylevelű, Dubacek tölgylevelű, Mizuna

Korai fejes saláta: Hajtató gigant

Tavaszi fejes saláta: Május királya

Késői fejes saláta: Attrakció

Rukkola

Mángold: Piros szárú

Sóska: Pallagi nagylevelű

Spenót: Matador

Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk a burgonyáról (én az Agria fajtát szoktam választani), a dughagymáról, a fűszernövényektől és a virágokról.

Végül pedig itt van néhány még oldal, ahonnan érdemes magokat rendelni.

http://www.szentesimag.hu/

https://www.rijkzwaan.hu/

https://justseed.com/collections/rz-lettuce

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*