Minden termék vegyszer és tartósítószer mentes, nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot, ízfokozót, színezéket. A cukormentes termékek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott édesítőszert, csak a felhasznált alapanyagok természetes cukortartalma miatt édesek.

SZÖRPÖK

Egy szép tavaszias napon épp azon tűnődtem, hogy most épp nincs túl sok dolog a zöldségek körül. Viszont szépen virágozott az akác, a bodza, így hát gondoltam egy nagyot és felkutattam, milyen ehető virágok vannak körülöttünk, s azokkal mit lehet kezdeni. Így született meg a virágszörpök egész sora.

bodzaszorp

Bodza szörp

Mikor kibontok egy üveget, egyből eláraszt valami végtelen nyugalom. Az ízek, illatok a gyermekkorba repítenek vissza, és felidézik azok a gyönyörű hosszú tavaszok emlékét. A virágok gyűjtése során figyeljünk oda, hogy minél kevesebb állatkát (tetvet) szedjünk össze, és a lehető legrövidebb szárral vágjuk le a virágokat. A megfelelő bogernyő begyűjtése után hideg, jó citromos cukorszirupban áztatjuk a virágokat. Miután leszűrtük, üvegekbe töltjük, majd 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas egy hűsítő nyári limonádé alapanyagának, illetőleg meghűléses panaszok enyhítésére is alkalmazható.

Összetevők: bodza virág, víz, cukor, citrom, citromsav

akacviragszorp

Akácvirág szörp

Amikor az egész hegyoldal fehérlik, és csodás illat van, érdemes egy kis edénykével elindulni, és szedni némi akácvirágot. Miután összegyűjtöttük a megfelelő mennyiséget, a fürtökről csipegessük le a virágokat, ez nagyon fontos, mert a többi rész mérgező. A munka végeztével hideg cukorszirupban, hűvös helyen áztassuk a virágokat. Érdemes valami nehezékkel lenyomni, mert máshogy nem sűlyednek bele a szirupba, csak a tetején úszkálnak. Ha olyan akácot tudtunk szedni, melynek csészelevelei kissé pirosasak voltak, akkor ennek színe a végtermékben is visszaköszön majd. Miután finom szűrőn átszűrtük a szörpöt, 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas azok számára, akik kedvelik az akácméz ízét, illetőleg téli időszakban köhögés csillapítására.

Összetevők: akácvirág, víz, cukor, citrom, citromsav

akacbodzaszorp

Akác-bodza szörp

Ennek a szörpnek az elkészítésére sem áll rendelkezésre túl sok nap egy adott évben, de lehet egy se. Ugyanis van mikor nem nyílnak egyszerre ezek a virágok. De ha szerencsénk van, és sikerül mindkettőből szednünk, akkor igen különleges szörpöt tudunk készíteni. Miután megszedtük a kellő mennyiségű virágot, hideg cukorszirupba áztatjuk. Miután leszűrtük, üvegekbe töltjük,  80 fokon 20 percig dunsztoljuk.

Kiválóan ötvözi e két növény jótékony hatásait, kellemes selymes ízvilággal párosulva.

Összetevők: akác, bodza virág, víz, cukor, citrom, citromsav

orgonaviragszop

Orgona szörp

A mostanság jellemző gyors tavaszi felmelegedések hatására nincs túl sok időnk elkészíteni ezt a szörpöt. Amint észrevesszük, hogy az orgona teljesen ki van nyílva, igyekezzünk minél hamarabb szedni belőle, mert lehet pár nap múlva már el is kezdenek barnulni a virágai. Ha tehetjük lila és fehér orgonát vegyesen tegyünk a szörpbe, előbbi szép színt ad a végterméknek, utóbbi viszont sokkal illatosabb, aromásabb. Miután a bugákat leszedtük, le kell róla csipegetnünk a kis virágokat, egyenként úgy, hogy zöld rész ne kerüljön bele, mert az mérgező. Miután ezzel kész vagyunk, hideg cukorszirupban, hűvös helyen áztatjuk a virágokat. Ha nem volt túl száraz és meleg a tavasz, és persze megfelelő mennyiségű virágot sikerült begyűjtenünk, akkor szép lila színű szörp lesz a végeredmény. Ezután nincs más dolgunk, mint finom szűrőn átszűrni, és 80 fokon 20 percig dunsztolni. Rendkívül fontos, hogy az idő leteltével, azonnal vegyük ki az üvegeket a forró vízből, mert ha ott hagynánk kihűlni, elvesztené a szörp lilás árnyalatát.

Kiválóan alkalmas gyümölcsös ízű szörpöt kedvelők részére.

Összetevők: orgona virág, víz, cukor, citrom, citromsav

harsfaviragszorp

Hárs szörp

A nehézkes előkészületek ellenére, mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer próbáljon meg hárs szörpöt készíteni. A virágokat meglehetősen időigényes megszedni, és ha nem vigyázunk, még néhány méh csípéssel is gazdagabbak lehetünk. Viszont ha ezen túl vagyunk, akkor valamilyen nehezékkel nyomjuk bele a virágokat és a felleveleket hideg citromos cukorszirupba. Hűvös helyen való áztatás után finom szűrőn szűrjük le, töltsük üvegekbe és 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas a különlegességet kedvelőknek. Finoman áthatja az egész szörpöt a hárs virágára emlékeztető illat, aroma. Köhögéscsillapító, stresszoldó hatása révén segít átvészelni a téli, hideg, komor időszakot is.

Összetevők: hárs virág, víz, cukor, citrom, citromsav

LEKVÁROK

Ennél a termékkínálatnál látszik igazán a természettel való harmónia, és a természet iránti alázat. Hiába válogattuk össze a legellenállóbb fajtákat, ennek ellenére is előfordulhat, hogy adott évben nem lesz értékelhető mennyiségű termés. Így mindig arra törekszünk, hogy amikor sok gyümölccsel ajándékoznak meg bennünket a fák, a lehető legtöbb lekvárt készítsük el, mert lehet a következő évben egy üvegnyi sem lesz.

Minden termékünkre igaz, hogy a lehető legérettebb, legédesebb gyümölcsből készülnek, így a legtöbb esetben egyáltalán nem tartalmaznak cukrot, így a lehető leginkább élvezhetjük a természetes, koncentrált ízeket.

24297487_1620529427968947_1625794569918788691_o

Feketecseresznye lekvár

A különleges Szomolyai Fekete cseresznyének köszönhetően a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így is megfelelően finom édes lekvárt bűntudat nélkül élvezhetjük. A gondos válogatás és kézi magozást követően a félbevágott cseresznyét feltesszük gőz fölött főni, majd mikor levet engedett kicsit botmixerrel pépesítjük, majd még egy kicsit főzzük. Ennek az eljárásnak köszönhetően nem éri közvetlen láng az edény alját, nem kell folyamatosan kevergetni, nem ég le, és mivel nem éri a gyümölcsöt túl nagy hő, a színét is nagyon szépen megőrzi. S miután a kissé darabos lekvárunk elérte a megfelelő állagot, steril üvegekbe töltjük és 95 Fokon 35 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas mindenféle lekváros ételhez, natúr joghurtokhoz, kenyérhez.

Összetevők: feketecseresznye (Szomolyai Fekete fajta)

DSC_0027

Szilva lekvár

A gondosan kimagozott félbevágott szilvát feltesszük főni, majd mikor levet eresztett, botmixerrel pépesítjük. A gyümölcs viszonylag magas pektintartalma miatt gyorsan eléri a kívánt állagot, így szépen megőrzi lilás színét az üvegekbe zárt finomság. Itt is a megfelelően érett, édes alapanyagnak köszönhetően a végtermék nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Hőkezelését 95 fokon 35 percig végezzük.

Kiválóan alkalmas mindenféle lekváros ételhez, natúr joghurtokhoz, kenyérhez.

Összetevők: szilva

DSC_0026

Sárgabarack lekvár

Első pillanatra picit megosztó ízvilágú lekvárt kóstolhatunk, ha felnyitunk egy ilyen kis üvegcsét. A szokásoktól eltérően a tökéletesen érett barackokat kimagozzuk, feldaraboljuk (nem hámozzuk meg), majd gőz fölött megfőzzük. Majd mikor levet engedett botmixerrel pépesítjük, majd még egy kicsit főzzük. Ennek az eljárásnak köszönhetően nem éri közvetlen láng az edény alját, nem kell folyamatosan kevergetni, nem ég le, és mivel nem éri a gyümölcsöt túl nagy hő, a színét is nagyon szépen megőrzi, és a héj magas pektintartalmának köszönhetően hamar besűrűsödik, nem kell sokáig főzni. Ha törekszünk arra, hogy teljesen érett gyümölcsből készüljön a lekvár, akkor itt sem kell bajlódnunk a hozzáadott cukorral. Hőkezelését 95 fokon 35 percig végezzük.

Kiválóan alkalmas mindenféle lekváros ételhez, natúr joghurtokhoz, kenyérhez.

Összetevők: sárgabarack

DSC_0025

Körte lekvár

A gondosan kiválogatott, kimagozott teljesen érett körtét feldaraboljuk, megbolondítjuk egy kis fahéjjal és feltesszük főzni. Picit botmixerrel pépesítjük és még egy picit főzzük.  Ezt a gyümölcsöt sem érdemes a héjától megfosztani, így tudjuk ellensúlyozni a gyümölcshús viszonylag alacsony pektintartalmát, és így kaphatunk viszonylag rövid idő alatt megfelelő sűrűségű végterméket. A megfelelő állag elérése után 95 fokon 35 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas mindenféle lekváros ételhez, natúr joghurtokhoz, kenyérhez.

Összetevők: körte (Bosc Kobak fajta)

24297487_1620529427968947_1625794569918788691_o

Birs lekvár

A gyümölcsöt alaposan megmossuk (leginkább egy tiszta szivaccsal ledörzsöljük), kimagozzuk, apró darabokra vágjuk és feltesszük főni. A rendkívül magas pektintartalom miatt ez a gyümölcs gyakorlatilag nem ereszt levet, így azt vízzel kell pótolnunk, tehát ne lepődjünk meg, és ne riadjunk vissza attól, hogy viszonylag nagy mennyiségű vizet kell a gyümölcshöz hozzáadnunk. Amikor a birs megpuhult, és pépesítjük, megfelelően sűrű lekvárt fogunk kapni. Viszont ez az az alapanyag, amelynek fanyar íze miatt kénytelenek vagyunk hozzá cukrot adni. Én kóstolással állapítom meg, hogy mennyit adok hozzá, de a nyers, letisztított gyümölcssúly 10%-át soha nem lépem túl. Hőkezelését 95 fokon 35 percig végezzük.

Kiválóan alkalmas mindenféle lekváros ételhez, natúr joghurtokhoz, kenyérhez.

Összetevők: birs (Konstantinápolyi fajta), cukor (kevesebb, mint 10%)

PARADICSOMOS TERMÉKEK

Lehet kevesen tudják, hogy a paradicsomban található egyik értékes anyag, a likopin a főzés hatására sokkal jobban felhasználható szervezetünk számára, mint nyersen, ezért a kutatók arra bíztatnak, hogy ebből az értékes finomságból feldolgozott formában is minél többet fogyasszunk, ne csak nyersen.

Az elmúlt évek tapasztalatai rávilágítottak, hogy nem mindegy, mely típusú paradicsomból mit készítünk, ezért a több száz piacon elérhető fajtakínálatból igyekeztünk leszűrni a számunkra legfontosabbakat. Az ezzel kapcsolatos ismertetőket a termesztés technológiai résznél, illetőleg a termékeknél külön-külön leírva találjátok majd meg. Bevallom (talán a bőséges fajtaválaszték miatt) nagyon nehezemre esik megállni, hogy ne kísérletezzek évről-évre újabb és újabb típusokkal.

paradicsomle

Paradicsomlé

Zömmel Ökörszív és Brutus típusú paradicsomból készül. Az alapanyagokat gondos válogatás után nyersen átpasszírozzuk, majd az így kapott sűrű levet körülbelül 10 percig főzzük. Ezután steril üvegekbe töltjük és 95 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas levesek, mártások alapanyagául, illetőleg paradicsomos italok készítéséhez.

Összetevők: paradicsom

DSC_0119

Fűszeres paradicsomlé

Zömmel Ökörszív és Brutus típusú paradicsomból készül. Az alapanyagokat gondos válogatás után nyersen átpasszírozzuk, sóval, borssal, zeller és petrezselyem zölddel fűszerezzük, majd az így kapott sűrű levet körülbelül 30 percig főzzük. Ezután steril üvegekbe töltjük és 95 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas levesek, mártások alapanyagául, illetőleg paradicsomos italok készítéséhez.

Összetevők: paradicsom, zeller zöld, petrezselyem zöld, só, bors

ketchup

Ketchup

Ebben a termékben nyer valódi értelmet a főzés hatására könnyebben hasznosuló likopin tartalom jótékony hatása. Nem is kell más magyarázat hozzá, minthogy 10 kg paradicsomból körülbelül egy napnyi főzés után mintegy 2-3 liter végtermék lesz. Ezután a sűrű, teljesen homogén (mag és héjmentes) ketchup steril üvegekbe kerül, majd 95 fokon 30 percig dunsztolódik.

Kiválóan alkalmas a bolti termék helyettesítésére, és minden olyan ételhez, amihez ketchupöt fogyasztunk.

Összetevők: paradicsom (zömmel Elán és Jubileum fajta), vöröshagyma, olaj a pirításhoz, almaecet, barnacukor, szegfűszeg, fahéj, bors, só, mustár 

15036477_1239483582740202_4106856837585217617_n

Csípős ketchup

Ebben a termékben nyer valódi értelmet a főzés hatására könnyebben hasznosuló likopin tartalom és a chiliben található kapszaicin jótékony hatása. Nem is kell más magyarázat hozzá, minthogy 10 kg paradicsomból és némi chili paprikából körülbelül egy napnyi főzés után mintegy 2-3 liter végtermék lesz. Ezután a sűrű, teljesen homogén (mag és héjmentes) ketchup steril üvegekbe kerül, majd 95 fokon 30 percig dunsztolódik.

Kiválóan alkalmas a bolti termék helyettesítésére, és minden olyan ételhez, amihez ketchupöt fogyasztunk.

Összetevők: paradicsom (zömmel Elán és Jubileum fajta), chili paprika, vöröshagyma, olaj a pirításhoz, almaecet, barnacukor, szegfűszeg, fahéj, bors, só, mustár 

pizzaszosz

Pizza szósz

Ki ne vágyna egy gyors házi készítésű pizzára? Ezzel a kis üvegcsével minimum 3 db 32 cm-es pizzát tudsz pillanatok alatt elkészíteni. A paradicsom mellett használt zöldfűszerek is mind-mind a kertből kerülnek ki. Nem csak hasznos, de finom segítőtársak is a védőnövények, mint például a bazsalikom. A termék hőkezelését 95 fokon 30 percig végezzük steril üvegekben.

Kiválóan alkalmas házi pizzák készítésére, vagy olyan receptekhez, ahova egy kis sűrített paradicsompürére van szükségünk.

Összetevők: paradicsom (mindenféle fajta, de azért némi Ökörszív is legyen benne), vöröshagyma, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, majoranna, zellerzöld, babérlevél (bevallom ezeken az összetevőkön néha szabadon változtatok, igy nem mindig van benne mindenféle zöldfűszer)

milanoiszosz

Milánói szósz

Az igazi olasz nyárba kalauzol minket ez a remek kis szósz. Amellett, hogy igencsak megkönnyíti mindennapi életünket (hozzáadjuk egy adag tésztához, hússal vagy zöldséggel vagy akár csak magában, és pillanatok alatt kész is a finom meleg ebéd, vagy vacsora), tele van finom friss zöldfűszerekkel. Ugyanis a termékhez használt fűszerek is mind-mind a kertből kerülnek ki, frissen szedve. Hőkezelését 95 fokon 30 percig végezzük steril üvegekben.

Kiválóan alkalmas tészta ételek elkészítéséhez.

Összetevők: paradicsom (ökörszív vagy brutus fajta), sárgarépa, zeller, vöröshagyma, kápia paprika, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoranna

paradicsomlekvar

Paradicsomlekvár

Egy igazi különlegesség! A szuperédes Sweet Million koktélparadicsomból készült bazsalikomos, lila hagymás lekvár igazán jó kísérője kecske sajtoknak, pirítósoknak, vagy télen, mikor nincs friss paradicsom, bátran fogyaszthatjuk vacsora kísérőjeként. Az apró kis paradicsomok egy részét félbe vágjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és addig főzzük, amíg megfelelő állagot el nem érjük, majd kis üvegekbe töltjük és 95 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Kiválóan alkalmas minden olyan ételhez, amihez nyers paradicsomot is szívesen fogyasztunk.

Összetevők: paradicsom (Sweet Million), bazsalikom, lila hagyma, barna cukor, őrölt koriander, só, ecet, balzsamecet, citromlé

lecso

Lecsó

Én magát a lecsót nem igazán szeretem (a főtt paprika miatt), ezért ezt a terméket leginkább pörköltalaphoz szoktam használni. Így kicsit eltér a szokásos receptektől. Miután kétszer annyi paradicsomot, mint paprikát felkockáztam, szépen egy edénybe rakom, és e két alapanyagot együtt felteszem főni. Nem főzöm tovább 10 percnél, majd steril üvegekbe töltöm és 95 fokon 30 percig dunsztolom.

Kiválóan alkalmas magyaros ételek alapjának, és mindenféle lecsós egytálételhez.

Összetevők: paradicsom (vegyes fajta), TV paprika

ASZALVÁNYOK

Nagyanyáink idejében, amikor még nem léteztek szuper hő és páratartalom szabályozós tárolók, igen elterjedt volt a termékek aszalása, szárítása. Napjainkban, főként a modern aszalóberendezéseknek köszönhetően, ismét „divatba” jöttek ezek a termékek.

Az aszalás során gyakorlatilag az alapanyagok nedvességtartalmát párologtatjuk el, így a megmaradt végtermék körülbelül az eredeti súlynak mintegy 10%-ára esik vissza, ellenben íz és aroma anyagai sokkal koncentráltabbak, így a felhasználás során kevesebb is elég belőlük. 

Az általam készített termékek úgynevezett „élő” aszalványok, ugyanis a szárítási eljárás során a hőmérséklet nem emelkedik 45 fok fölé, így az alapanyagokban található enzimek nem bomlanak le, és a mellett, hogy sokkal egészségesebbek, a szín és aroma anyagaikat is jobban megőrzik.  

aszaltparadicsom

Aszalt paradicsom olíva olajban

Amikor kinyitunk egy ilyen üvegcsét egyből a Toszkán lankákon találjuk magunkat. A nyár minden pillanata, illata, élménye ebbe a kis üvegcsébe van belerejtve.  Az aszalni való paradicsomot (San Marzano) teljes érésben szedjük le, miután magjait eltávolítottuk, felcsíkoztuk, megsózzuk és körülbelül egy napra betesszük az aszalóba 45 fokra. A megaszalódott paradicsomot üvegekbe töltjük, és felöntjük olíva olajjal.

Kiválóan alkalmas tésztákhoz, pizzához vagy akár magában fogyasztva. A visszamaradt paradicsomos olaj, pedig rendkívül jó salátaöntetekhez.

Összetevők: paradicsom (San Marzano), olíva olaj, só

15128842_1239484222740138_8858175812169307657_o

VEGETA – Szárított zöldségkeverék

Mivel nincs túl nagy téli tároló kapacitásom, ezért a megtermelt zöldségek nagy részét aszalva tárolom. Így született meg ez az igen népszerű termék, mely nem tartalmaz hozzáadott sót, így remek természetes ízesítője lehet minden ételnek. Az alapanyagok gondos tisztítás és aprítás után kerülnek az aszalóba, majd típustól függően 35-45 fok között aszalódnak. Ezután a megfelelő arányú keveréket hűvös, sötét helyen üvegekben tároljuk. Mintegy 10 kg pucolt, tisztított zöldségből készül el 1 kg VEGETA.

Kiválóan alkalmas levesek, húsok, sültek, rízs ízesítésére, de van aki magában, vagy kenyérre szórva fogyasztja.

Összetevők: sárgarépa, pasztinák, fehérrépa, zeller, hagyma, zeller zöld, petrezselyem zöld

SAVANYÚSÁGOK

A téli időszakban viszonylag nehéz jó minőségű, jó beltartalmi értékű friss zöldségekhez jutni. Így sokan nyúlnak a kamrapolcon sorakozó különféle savanyúságokhoz. Igaz, hogy a hőkezelés hatására bizonyos vitaminokból jóval kevesebb van ezekben az üveges finomságokban, mint ha frissen a kertből fogyasztanánk el őket, de meggyőződésem, hogy élettanilag még mindig jobban hatnak ránk, mint az ilyenkor kapható talajt nem látott, műtrágyákon és mesterséges megvilágítással felnövekvő bolti zöldségek.

15095640_1239483346073559_3778083609893713154_n

Csemege uborka

A megfelelő méretűen (4-8 maximum 10 cm), zsengén leszedett uborkát gondosan megmossuk. Az üveg aljába beletesszük a fűszereket, friss kaprot, szépen, szorosan berakjuk az uborkát is, majd nagyanyáink ízvilágára hajazó cukros ecetes hideg felöntőlével feltöltjük. Szorosan lezárjuk az üveget és 90 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Miután letelt a 30 perc, egyből kivesszük az üvegeket a forró vízből és törölközőbe csavarva szép lassan kihűtjük. Ennek az eljárásnak köszönhetően finom, roppanós marad az uborka, nem puhul meg.

Kiválóan alkalmas főételek kísérőjének, vagy akár magában fogyasztva is.

Összetevők: uborka (Charlotte fajta), víz, cukor, ecet, köménymag, mustármag, egész koriander, bors, babérlevél, friss kapor, só

ceklanagy

Cékla savanyúság

Ki ne hallott volna már a cékla rendkívül jótékony hatásairól. Azonban sajnos megfelelő pince vagy egyéb téli tároló hiányában ez a vitaminbomba nagyon nehezen tartható el sokáig friss formában. Így kénytelenek vagyunk tartósítani. Viszont hiába a kismértékű vitaminveszteség, sokan csak ilyen formában szeretik ezt a zöldséget. Nyersen túl föld ízűnek tartják.

A zsenge céklákat megmossuk, meghámozzuk, felszeleteljük. A steril üvegek aljába köménymagot teszünk, erre rétegezzük, amilyen szorosan csak tudjuk, a nyers céklát. Cukros ecetes hideg felöntőlével megtöltjük az üvegeket és jó szorosan lezárjuk őket. Az így előkészített savanyúságot 100 fokon 120 percig dunsztoljuk. Ennek az eljárásnak köszönhetően a cékla összes szín és zamatanyaga, valamint a benne található fontos tápanyagok mind-mind az üvegben maradnak, és nem öntjük ki őket a főzővízzel, mint azt a hagyományos eljárás során tennénk.

Kiválóan alkalmas főételek kísérőjének, vagy akár magában fogyasztva is.

Összetevők: cékla (Bíborhenger fajta), víz, cukor, ecet, só, köménymag

15095640_1239483346073559_3778083609893713154_n

Svéd uborka

Egyik évben jó sok berakó uborkám picit nagyobbra nőtt a kívánt csemegeuborka méretnél. Ekkor próbáltam ki ezt a receptet. Úgy készül, mint a saját levében eltett csalamádé, viszont csak uborka és hagyma van benne felszeletelve. Az előkészített zöldségeket sóval, cukorral, ecettel összekeverjük és egy éjszakán át hagyjuk, hogy levet eresszen. Majd üvegekbe töltjük, a képződött zöldséglével felöntjük, jó szorosan lezárjuk őket, végül 90 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Miután letelt a 30 perc, egyből kivesszük az üvegeket a forró vízből és törölközőbe csavarva szép lassan kihűtjük. Ennek az eljárásnak köszönhetően kissé roppanós marad az uborka, nem puhul úgy meg.

Kiválóan alkalmas főételek kísérőjének, vagy akár magában fogyasztva is.

Összetevők: uborka (Charlotte fajta), vöröshagyma, cukor, ecet, só