photo-1457530378978-8bac673b8062

Palántázás

A decemberi hajtás után mindig úgy gondolom, hogy a január már sokkal könnyebb lesz, rá lehet pihenni kicsit az évre. Aztán, úgy a második héten rájövök, hogy a pihenésnek vége. Irány a vetőmag beszerzés, majd a palántázás.

Nagyon fontos, hogy csak kellően erős, egészséges palántával tudunk megfelelő eredményt elérni. Szóval itt is, mint az élet többi területén is, az alapok lerakása nagyon fontos.

A palántázást nagyon át kell gondolnunk, ne vágjunk bele csak úgy, mert könnyen csalódás lehet a vége.

A boltokban, az interneten minden eszköz beszerezhető, ami megkönnyíti a dolgunkat. Viszont nagyon fontos figyelembe vennünk azt a tényt (mondjuk egy chili paprika, vagy zeller esetében), hogy a kis növénykénknek januártól egészen a fagyos szentekig megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani. Gondolok itt a fényre, hőmérsékletre, tápanyagutánpótlásra. Amikor palántázni kezdünk, kicsit olyan, mintha csecsemőink lennének otthon. Ápolgatni, dédelgetni, óvni kell őket.

Ha mindezek tudatában mégis belevágunk a palántázásba, nézzük is, mire van szükségünk.

Tiszta, steril palántacserepekre. Jómagam a szögletes típust részesítem előnyben, mert azokat könnyebb rakosgatni, mozgatni, jól támasztják egymást, kisebb helyen elférnek. Érdemes olyat venni, ami több évig is kiszolgál, mert rengeteg költséget spórolhatunk meg. Nálam gyakorlatilag öt dolog kerül ilyenkor elő. Szivatótálca, szaporítóláda (a kisebb magoknak, kisebb helyigényű növényeknek), szaporítótálca (káposztaféléknek, fejes salátáknak), 5×5-ös szögletes cserép (paprikának), 9×9-es szögletes cserép (paradicsomnak, padlizsánnak).

http://muanyagtermesztoedeny.hupont.hu/4/palantazok-viragcserepek

http://www.sulysapkert.hu/pal%C3%A1nt%C3%A1z%C3%A1s-pal%C3%A1nt%C3%A1z%C3%B3-cser%C3%A9p-c-189_191.html

http://www.sulysapkert.hu/pal%C3%A1nt%C3%A1z%C3%A1s-pal%C3%A1ntanevel%C5%91-t%C3%A1lca-c-189_190.htm

Termesztőközegre. A legkülönfélébb palántaföldeket, palántaföld – vakondtúrás föld – komposzt keveréket próbáltam már, de legjobb tapasztalatom a Florimo palántafölddel volt. Mivel mindig kell egy kis újítás, idén kipróbálom a tápanyagos tőzeget is, bár szerintem palántafölddel fogom keverni. Bármilyen közeget is használunk, a lényeg, hogy felhasználás előtt pár nappal vigyük be a palántázó helyiségbe (nálam a lakás), had tudjon jól átmelegedni, ne a hideg közegbe ültessük a magokat. Szükség esetén nedvesítsük meg. Ne csöpögjön belőle a víz, de ne is peregjen, mint a homok. Legyen kissé nedves, könnyebb is vele dolgozni, és a magokhoz is jól tapad.

http://www.florimo.hu/termekeink/viragfold/florimo-palanta-es-magveto-fold/

Ezen kívül kell még kesztyű, kislapát, kanál, ceruza, locsoló kanna, kézi pumpás permetező 2-3 literes.

A magok keléséhez legtöbb esetben melegre van szükség (kivéve a saláta, mert az túl melegben nem szeret csírázni). Majd ha kikeltek, akkor világos hűvösebb helyen kell őket tovább nevelgetni.

Mi úgy szoktunk palántázni, hogy a kiválasztott edényeket beszámozzuk, hogy tudjuk, mi kerül bele, feltöltjük földdel (nem szoktam lenyomkodni, tömöríteni, majd a locsolás intézi), a cserép közepébe egy ceruza végével 1 cm mély lyukat fúrunk és beletesszük a Polyversum-ba forgatott magokat, majd a földet visszatakarjuk. Ezután szivató tálcába rakjuk őket jól bepermetezzük a kézi locsolóval és frissen tartó fóliával letakarjuk. És mehetnek az ablakpárkányba. (Itt jó meleg van a radiátorok miatt.) Nem szoktam a hőmérsékletet méregetni, de nem szokott gond lenni. Paprikák kényesek kicsit, azért ők szeretnek 26 fok körül csírázni, de a többi növény nem ennyire kényes. A fólia takarás nem hagyja kiszáradni a földet, de azért érdemes néhány naponta ránézni, és szükség szerint felülről a szórófejes öntözővel átnedvesíteni, nehogy gond legyen a keléssel. A locsoló víz se legyen túlzottan hideg, nekem mindig tele van ez a kis locsoló, így a víz szobahőmérsékletű tud maradni.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*