photo-1557853081-c50dfc09beb5

Orgonaszörp

Május elején az addig oly közönségesnek tűnő orgonabokrok virágba borulnak és csodálatos illattal árasztják el a környezetüket. Ha van némi időnk, akkor ne csak a látványt és az illatot élvezzük, hanem az ízeket is. Keressünk olyan bokrokat, amelyek távol vannak forgalmas utaktól, a legjobb, ha van a kertünkben, és szedjünk belőle jó sok virágot lehetőleg hajnali órákban, és ne egy esős nap után! Az orgona zöld részei mérgezőek, így a szörp készítéséhez csak a virágokra lesz majd szükségünk. Ahhoz, hogy gyorsan le tudjuk csipegetni a szirmokat, a leszedett virágzatot tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe. Mivel a szörp hideg áztatással készül, pont ez idő alatt az előzőleg elkészített szirupunkat ki is tudjuk hűteni. Lássuk, mi is a teendőnk.

Egy lábosba tegyünk 2 liter vizet és 4 kg cukrot. Ezt jól keverjük össze, fedő nélkül forraljuk fel. Ha felforrt, zárjuk le, és tegyünk bele 6 dkg citromsavat. Nagyon óvatosan, mert ha hirtelen zúdítjuk bele, felhabzik, és kifut. Amint ezzel kész vagyunk, nincs is más dolgunk, csak megvárni, míg a szirup kihűl.

Ehhez a mennyiségű sziruphoz 5 liternyi orgonavirágra lesz szükségünk. Az egyszerűség kedvéért egy nagy dunsztos üvegnyit szoktam bele tenni. A lila színű virágok szép színt adnak majd a szirupnak, a fehér orgona pedig rendkívül jó ízt. Ha lecsipegettük a virágokat, tegyük bele a hideg szirupba 2 nagy felkarikázott citrommal együtt. (Én egy komlózó zsákba szoktam tenni a szirmot, mert akkor azt csak ki kell emelni, miután kiáztak a virágok, nem kell külön szűrögetni.)

2 napig áztassuk hűvös helyen.

Ezután szűrjük át valamilyen módon, és töltsük steril üvegekbe. Majd mehetnek a befőző automatába 80 fokon 20 percre. Amint lejárt a program, vegyük ki az automatából az üvegeket, ne hagyjuk benne kihűlni, mert elvész a szörp lilás színe. Várjunk 2-3 hetet, hogy az ízek összeérjenek, és fogyaszthatjuk is gyümölcsös ízű szörpünket.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*